Samen online impact maken met een converterende website?

WordPress specialisten
Converterende website
75+ tevreden referenties

JSON staat voor JavaScript Object Notation, een open standaard bestandsformaat die gebruikt maakt van leesbare tekst om data objecten over te dragen. Er zijn veel toepassingen waaronder het vervangen van XML in Ajax systemen. Wat is JSON en waar kan het voor gebruikt worden?

Wat is JSON?

Als taal-onafhankelijk formaat is het gebaseerd op JavaScript. Er zijn tegenwoordig veel moderne programmeertalen die code bevatten om data in het JSON formaat te verwerken en te genereren. Het formaat werd oorspronkelijk gedefinieerd door Douglas Crockford aan het begin van deze eeuw. Het werd voor het eerst als standaard vastgesteld in 2013 als ECMA-404. De meest recente versie dateert uit 2017 met de aanduiding ISO/IEC 21778:2017. In eerste instantie was er een discussie of de naam JSON gebruikt zou worden, of JSML. Na de keuze gemaakt te hebben zou Crockford een clausule opnemen waarin stond dat de software alleen voor goed, en niet voor kwaad gebruikt mocht worden. Dit ging gepaard met een Open Source licentie.

De basis data types zijn:

  • Nummer
  • NaN
  • String
  • Boolean
  • Array
  • Object
  • Null

Wat is de functie van JavaScript Object Notation?

Er bestond een behoefte aan een stateless realtime server-naar-browser communicatie protocol zonder gebruik te maken van browsers plugins zoals Flash of Java applets. Er werd besloten om een systeem te bouwen die gebruik maakte van standaard browser functionaliteit op basis van een abstractielaag voor web developers waarbij twee HTTP verbindingen open bleven staan. Hoewel JSON gebaseerd is op een deel van de JavaScript taal, en vaak wordt gebruikt in combinatie met JS, betreft het een platform onafhankelijk data formaat. JSON wordt meestal gebruikt om data te verzenden tussen een server en een web applicatie, als alternatief voor XML. Daarbij is een voordeel boven XML dat deze data overal vandaan kan komen, niet alleen vanuit het eigen domein. Dit maakt het gebruik van een proxy server overbodig.

Enkele van onze klanten

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z