Gratis adviesgesprek
Voorkom fouten in je nieuwe website en ontdek welke omzet je nu laat liggen.

Reactie binnen 1 werkdag
Analyse van jouw huidige website
Gratis advies van een echte specialist

Een Tagcloud is een visualisatie van data om het belang van termen in context te plaatsen. Het wordt voornamelijk gebruikt om internet zoektermen te rangschikken op basis van zoekvolume of relevantie. Een woord met meer ‘gewicht’ zal groter worden weergegeven dan een woord dat minder populair is. Wat is een Tag cloud en wat is het nut van deze afbeeldingen?

Wat is Tag cloud?

Mensen zijn visuele denkers. Relatief formaat, kleur en vorm zijn visuele indicatoren die we direct begrijpen en meer zeggen als getallen in een spreadsheet. Vanuit die gedachte is de Tag cloud bedacht, een groep woorden of termen die aan elkaar gerelateerd zijn maar niet van even groot belang zijn. De eerste versie van deze afbeelding dateert uit 1992, toen het als omslag van een Duits boek gebruikt werd. In 1995 zou een Engelstalig werk de uiteindelijke kenmerken grotendeels bepalen. Het zou tot de introductie van Web 2.0 duren aan het begin van de 21ste eeuw voordat het gebruik van deze ‘gewogen lijsten’ snel zou toenemen. Het bleek namelijk een praktisch en duidelijk middel om het contextueel belang van termen te visualiseren. In 2004 zou de fotografie website Flickr het gebruik van deze visualisatie voor een groter publiek introduceren, waar ze twee jaar later bij het winnen van een Webby Award een verontschuldiging voor hebben aangeboden.

Drie soorten Tagclouds

Het uitgangspunt van een Tagcloud is het in context plaatsen van termen en het belang ten opzichte van elkaar visualiseren. Daarbij zijn er drie primaire categorieën te onderscheiden:

  • Het aantal keren dat een term gebruikt is.
  • Het belang van de term in vergelijking met andere termen.
  • De wijze van indeling waarbij categorieën met meer inhoud groter worden weergegeven.

Er zijn verschillende manieren om ‘gewicht’ aan te duiden waarvan formaat de voornaamste is. Ook kleur of helderheid kunnen gebruikt worden. De rotatie van woorden kan horizontaal of verticaal zijn, wat voornamelijk een decoratief element is en niet zozeer een functie vervult.

Enkele van onze klanten

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z