Samen online impact maken met een converterende website?

WordPress specialisten
Converterende website
75+ tevreden referenties

HTML code is een opmaaktaal die gebaseerd is op SGML en met name gebruikt wordt om webpagina’s mee te ontwerpen. Pagina’s kunnen op een externe server worden gehost of lokaal worden opgeslagen. De ondersteuning voor hyperlinks is een belangrijk kenmerk van deze code. Wat is een HTML code en waarom is dit formaat zo belangrijk voor het internet?

Wat is HTML code?

Tim Berners-Lee is hoofdverantwoordelijke voor het wereldwijde web ofwel internet zoals we dit nu kennen. Naast WWW is hij ook de bedenker van HTML code. Hij ontwikkelde deze codering om wetenschappelijke documenten van het CERN in Genève eenvoudig toegankelijk te maken. Het is een aangepaste versie van SGML wat al eerder ontwikkeld was. De eerste specificatie die door het W3C werd vastgelegd dateert uit 1995, dit betrof HTML 2.0.

HTML en webbrowser

Zonder HTML code zouden we internet niet kunnen gebruiken zoals dit nu mogelijk is. De eerste webbrowser met ondersteuning voor grafische elementen werd uitgebracht in 1993 onder de naam Mosaic. Daarvoor ontwikkelde Berners-Lee zelf al de browser WorldWideWeb, Mosaic werd ontwikkeld door NCSA. Een jaar later zou Netscape Navigator volgen en Microsoft volgde enige tijd later met Internet Explorer.

HTML 2.0 en verder

Na de eerste versie van HTML code zou een tweede versie volgen, dit is de eerste versie die als standaard werd gepubliceerd. De ontwikkeling van versie 3 was toen echter al in volle gang. Nieuwe browsers zijn in staat om de meeste oude pagina’s te laden. Naast HTML code wordt er online ook gebruikt gemaakt van andere methoden om webpagina’s weer te geven zoals JavaScript en CSS. Door lagen van elkaar te scheiden is het mogelijk om webpagina’s op dynamische wijze aan te passen. Denk hierbij aan het veranderen van de kleuren en lettertypen door het CSS aan te passen. Door gebruik te maken van externe plugins is nog meer mogelijk al hebben dergelijke toevoegingen wel invloed op de compatibiliteit. Zo wordt Flash niet langer ondersteunt door browsers en zijn sommige toevoegingen specifiek ontwikkeld voor een platform of browser.

Enkele van onze klanten

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z