Gratis adviesgesprek
Voorkom fouten in je nieuwe website en ontdek welke omzet je nu laat liggen.

Reactie binnen 1 werkdag
Analyse van jouw huidige website
Gratis advies van een echte specialist

Een monospace font is een lettertype waarbij de individuele karakters dezelfde afmetingen hebben, of beter gezegd dezelfde horizontale ruimte innemen. Als tegenovergestelde zijn er de variabel geproportioneerde fonts met verschillende horizontale afstanden per karakter. Wat is een monospace lettertype en wat zijn de toepassingen in de praktijk?

Wat is monospace?

Alle letters van het alfabet hebben een unieke vorm, met afwijkende afmetingen. Zo is de letter “I” veel smaller dan de letter “B”. Dit is niet voor alle toepassingen even praktisch, zo kan het de indeling van een computerscherm onduidelijk, onberekenbaar en onrustig maken. Daarnaast waren oudere computersystemen beperkt in het weergeven van karakters. Een monospace font werkt met ruimtes van gelijkwaardige breedte waar de karakters in worden geplaatst. Zo nemen alle letters en alle karakters exact dezelfde ruimte in. Voor boeken of artikelen is deze weergave niet ideaal, ook is het vanwege computer restricties doorgaans geen vereiste meer. Toch zijn er nog toepassingen om een monospace lettertype te gebruiken zoals:

  • Een overzicht met een raster vormgeving waarbij ieder veld een vaste ruimte inneemt.
  • Voor eenvoudige OCR karakter herkenning door scanner en scanning software.
  • Bij grafische vormgeving waarbij de uitvulling van belang is ongeacht de gebruikte karakters.
  • Displays met een 7-segment indeling zoals deze op digitale klokken en andere apparaten gebruikt worden.
  • In de biochemie worden monospaced fonts gebruikt om reeksen van zuren en eiwitten weer te geven over een vaste breedte.

Het Monospace font

De meest populaire lettertypes met gelijke afstand zijn Courier, Lucida Console, Monaco en uiteraard ook Monospace. Dit laatste lettertype werd ontworpen door George Williams en is gebaseerd op Courier. Er zijn ook fonts die standaard geen vaste breedte bezitten, maar een uitzondering maken voor specifieke karakters zoals getallen. Dit wordt ‘tabular spacing’ genoemd en wordt voornamelijk gebruikt voor prijslijsten of kassabonnen waarbij verspringing van getallen niet wenselijk is. Bij een TrueType of OpenType formaat is het mogelijk om beide stijlen te gebruiken.

Enkele van onze klanten

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z