Samen online impact maken met een converterende website?

WordPress specialisten
Converterende website
75+ tevreden referenties

Klikfraude is een type fraude dat van toepassing is op online advertenties die afgerekend worden op basis van kliks. Dit wordt ook wel Pay Per Click of afgekort PPC genoemd. De adverteerder betaalt in dit geval voor een klik, niet voor een weergave. De fraude vindt plaats op het moment dat er geklikt wordt op een koppeling met als enige doel inkomsten te genereren zonder intentie de pagina te bezoeken of lezen. Wat is klikfraude en wie profiteert van deze praktijk?

Wat is klikfraude?

Zoekmachine adverteren werkt op basis van Pay Per Click. De adverteerder betaalt niet voor een weergave maar voor een klik op een koppeling. Als iemand klikt op een link met als enige doel de publicatie een commissie te geven dan wordt dit aangemerkt als klikfraude. In praktijk zullen dit doorgaans geautomatiseerde scripts zijn. De adverteerder moet betalen voor kliks terwijl hier geen omzet uit gegenereerd zal worden. Het platform incasseert zo geld zonder tegenprestatie te leveren.

Black Hat SEO

Klikfraude valt onder Black Hat SEO. Dit is een vorm van misleiding die gekoppeld is aan zoekmachines en onderliggende protocollen. In plaats van de richtlijnen binnen zoekmachine algoritmen te volgen wordt het algoritme bewust misleid. Dit schaadt niet alleen de aanbieder van websites en internetgebruikers maar ook de reputatie van zoekmachines. Het tegenovergestelde van Black Hat SEO is White Hat SEO. Deze termen komen uit oude western films waarbij de held in wit gekleed was en de schurk in zwart.

Klikfraude door concurrenten

De standaard definitie van klikfraude is een vorm van inkomsten genereren via Black Hat SEO praktijken. Het kan ook gebruikt worden om concurrenten op kosten te jagen door te klikken op advertenties van andere bedrijven in dezelfde sector. Met name kleine bedrijven die adverteren op populaire en daarmee dure zoektermen kunnen zo een hoge rekening voorgeschoteld krijgen. Klikfraude kan naast concurrentie ook een vorm van wraak zijn door voormalige klanten.

Enkele van onze klanten

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z