Gratis adviesgesprek
Voorkom fouten in je nieuwe website en ontdek welke omzet je nu laat liggen.

Reactie binnen 1 werkdag
Analyse van jouw huidige website
Gratis advies van een echte specialist

Retweet is een term die direct verbonden is met het social media platform Twitter. Het staat voor een bericht dat door een andere gebruiker gedeeld wordt op de eigen account. Het is daarmee een herpublicatie van een bestaande Tweet, wat het bereik van het originele bericht kan vergroten. Wat betekent Retweet en hoe belangrijk is deze functie voor Twitter?

Wat is Retweet?

Twitter is net als Facebook of Instagram een social media netwerk. In tegenstelling tot andere diensten zijn Tweets doorgaans kort en bestaan ze alleen uit tekst. Dit komt voort uit de begindagen van Twitter, toen de standaard lengte van SMS-berichten als uitgangspunt werd genomen. Tweeten of Twitteren is een verwijzing naar de wijze waarop vogels met elkaar communiceren, wat ook te zien is aan het bedrijfslogo. De focus op korte teksten maakt het delen van berichten ook anders van karakter dan bij alternatieve social media platformen het geval is.

Citeren met bronvermelding

Een Retweet is een type citering van een reeds gepubliceerd bericht van een andere persoon. Wanneer iemand alleen de tekst van een Tweet zou kopiëren, en deze plakt in een eigen bericht, dan is er geen koppeling met het origineel. De volger van de tweede account ziet de tekst maar kan niet direct andere berichten van de oorspronkelijke auteur bekijken. Bij een Retweet is dit wel mogelijk. Het originele bericht wordt samen met de originele auteur als citaat weergegeven. Zo kunnen er virale berichten ontstaan die zich snel verspreiden binnen de ‘Twitterverse’. De Retweet betekenis is daarmee een deeloptie die uniek is voor het Twitter platform.

Context is van belang

Het komt regelmatig voor dat accounts met relatief weinig volgers plotseling in de belangstelling komen omdat een meer invloedrijke gebruiker een bericht deelt. Denk aan president Donald Trump die vaak Retweets publiceert, veelal berichten die lovend zijn over de president. Het is meerdere malen voorgekomen dat een ogenschijnlijk onschuldig compliment werd gedeeld, waarbij bleek dat de bron elders op de tijdlijn controversiële uitspraken deed. Een mogelijk gevaar bij Retweeten is de context waarin het bericht gepubliceerd wordt. Het is namelijk eenvoudig om de herkomst te traceren en daar andere berichten te lezen.

Enkele van onze klanten

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z