Gratis adviesgesprek
Voorkom fouten in je nieuwe website en ontdek welke omzet je nu laat liggen.

Reactie binnen 1 werkdag
Analyse van jouw huidige website
Gratis advies van een echte specialist

Java is naast een eiland ook een programmeertaal die voor het eerst werd geïntroduceerd door Sun Microsystems in 1995. Er zijn veel applicaties en websites die niet werken zonder installatie van Java op het systeem. Het betreft een programmeertaal die object-georiënteerd en klasse-gebaseerd is, met een Write Once, Run Anywhere (WORA) aanpak wat betekent dat de software slechts eenmaal gecompileerd hoeft te worden. Wat is Java en hoe werkt programmeren in deze taal?

Wat is Java?

In de zeventiende eeuw introduceerde Nederlandse koopvaardijschepen koffie in Zuidoost Aziatische landen zoals Bali, Sumatra en Java. Zo is het eiland synoniem geworden met koffie. Dit is ook de herkomst van de programmeertaal, die daarvoor eerst ‘Oak’ en later ‘Green’ werd genoemd. Java programmeren gaat uit van vijf basisprincipes:

  • Het moet eenvoudig, herkenbaar en object-georiënteerd zijn.
  • Het moest robuust en veilig zijn.
  • Het moet architectuur neutraal en overdraagbaar zijn.
  • Het moet optimaal presteren.
  • Het moet geïnterpreteerd worden en dynamisch zijn op basis van threads.

De eerste versie van JDK kwam uit in januari 1996, Java SE 13 dateert uit september 2019. De Java Runtime Environment bestaat uit de Virtual Machine, de Core Classes en Platform Libraries. Met de Plugin is het mogelijk om applicaties binnen een browser venster te draaien. De meeste technologieën vallen tegenwoordig onder een GNU General Public License waarmee het zonder kosten te implementeren valt.

Programmeren

Een uniforme wijze van Java programmeren, zonder de noodzaak voor opnieuw compileren per systeem, ligt ten grondslag aan deze programmeertaal. Een regelmatig terugkerende kritiek is dat Java langzamer presteert dan andere programmeertalen die specifiek voor een systeem ontwikkeld zijn. Mobiele systemen zoals Android en iOS bieden standaard geen ondersteuning voor Java, het is wel mogelijk om deze programmeertaal te gebruiken in apps en/of web apps. De syntax komt overeen met C en C++, met minder low-level mogelijkheden dan deze programmeertalen.

Enkele van onze klanten

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z