Gratis adviesgesprek
Voorkom fouten in je nieuwe website en ontdek welke omzet je nu laat liggen.

Reactie binnen 1 werkdag
Analyse van jouw huidige website
Gratis advies van een echte specialist

WYSIWYG is een afkorting die staat voor What You See Is What You Get. Het is een term die wordt gebruikt voor software die direct op een scherm het resultaat laat zien. Deze methode heeft desktop publishing meer intuïtief gemaakt, daarnaast wordt het ook gebruikt in andere applicaties waaronder webbuilders en content management systemen. Wat is WYSIWYG en zijn er ook beperkingen aan deze methode?

Wat is WYSIWYG?

In de jaren tachtig werkten de meeste computers op basis van het DOS systeem. Opdrachten werden via tekst en code ingegeven op een scherm dat alleen standaard karakters kon weergeven. Dit vormde met name een uitdaging voor grafisch vormgevers die gewend waren met visuele elementen te werken. In het midden van dit decennium werden computersystemen met een grafische gebruikersomgeving geïntroduceerd zoals de Apple Lisa en de Commodore Amiga. Deze machines leende zich beter voor respectievelijk DTP en animatie. Wat je op het beeldscherm zag werd op dezelfde wijze afgedrukt, vandaar de term “What You See Is What You Get”.

Hedendaags gebruik

Veel publicaties worden niet meer afgedrukt, denk aan websites die alleen op een beeldscherm worden bekeken. Er zijn daarom ook webbuilders waarmee het mogelijk is een website te ontwerpen met visuele elementen die exact overeenkomen met het resultaat online. Het is niet nodig om HTML code in te geven. Ook grafische software is in staat om wijzigingen direct op het scherm weer te geven, denk aan 3D ontwerp. Sneller processoren en betere beeldschermen maken het mogelijk om steeds meer applicaties te voorzien van een WYSIWYG interface.

Beperkingen van WYSIWYG

Bij drukwerk zijn er nog steeds verschillen tussen beeldschermen en papier. Zo zijn beeldpunten niet gelijk aan print- of drukwerk. Ook zijn er kleuren zoals goud en zilver die niet accuraat weer te geven zijn op een scherm, RGB waarden vertalen zich niet compleet naar een CMYK indeling. Bij teksten schrijven zijn er auteurs die voorkeur geven aan standaard tekst zonder opmaak, omdat lettertypes, kleuren en andere visuele elementen kunnen afleiden van de inhoud. Tekstverwerkers hebben daarom ook vaak een optie om met platte tekst of met opgemaakte tekst te werken.

Enkele van onze klanten

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z