Gratis adviesgesprek
Voorkom fouten in je nieuwe website en ontdek welke omzet je nu laat liggen.

Reactie binnen 1 werkdag
Analyse van jouw huidige website
Gratis advies van een echte specialist

Wat is een kickoff?

Kickoff is een term die afkomstig is uit het voetbal waar het letterlijk staat voor ‘aftrap’ ofwel het begin van een voetbalwedstrijd. Daarnaast wordt het ook wel gebruikt om de start van een evenement, campagne of project aan te geven. Deze term wordt soms geschreven als kick-off met tussenstreepje. Wat is een kickoff en op welke manieren kan dit begrip toegepast worden?

Definitie kickoff

De eerste trap tegen de bal aan het begin van een voetbalwedstrijd geeft aan dat de match begonnen is. Deze term dateert van ongeveer 1845 en werd door Tom Brown beschreven in een boek uit 1857 met betrekking tot de sport rugby. Sindsdien is de betekenis van kickoff op diverse wijzen gebruikt om een start aan te geven. Hier zijn drie voorbeelden van een figuurlijke aftrap

1. Evenement kickoff

Er is een evenement georganiseerd. Het moment dat het evenement officieel wordt gestart wordt de kickoff genoemd. Het betreft hier doorgaans evenementen met een langere looptijd zoals een festival dat meerdere dagen voortduurt. Vanaf dit moment zullen alle participanten het evenement uitvoeren of meemaken zoals dit vooraf gepland is door de organisatie.

2. Campagne kickoff

In marketing zijn er veel mogelijke kanalen, ook moet er content geproduceerd worden. Op het moment dat alle elementen voltooid zijn en de campagne gereed is om te starten kan er een kickoff plaatsvinden. Vanaf dit moment kan het publiek kennisnemen van de campagne. Hier kan een evenement voor georganiseerd worden, het kan ook intern een startpunt zijn om de resultaten in kaart te brengen voor verdere evaluatie.

3. Campagne kickoff

Bij een evenement en campagne is het voorbereidend werk reeds getroffen, bij een project kickoff gaat het om de start van een project. Het is wel mogelijk dat er vooraf een team is samengesteld of dat er een globaal concept of planning ontwikkeld is. Het daadwerkelijke project wordt met de kickoff in gang gezet.

Enkele van onze klanten

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z