Samen online impact maken met een converterende website?

WordPress specialisten
Converterende website
75+ tevreden referenties

Wat is noindex?

Noindex is een HTML tag die gebruikt kan worden om webcrawlers van zoekmachines aan te geven om de betreffende pagina niet te indexeren. Hierdoor zal deze pagina ook niet in de zoekresultaten verschijnen. Naast deze webpagina zullen koppelingen op deze pagina ook niet gevolgd worden. Wat is noindex en op welke wijze verschilt dit met nofollow?

Definitie noindex

Er zijn twee soorten bezoekers op websites; mensen en bots. Menselijke bezoekers zijn op zoek naar informatie, bots zijn op zoek naar aanknopingspunten om bij een zoekopdracht in een search engine een relevant resultaat te laten zien. Binnen SEO worden pagina’s optimaal ingericht voor dit soort webcrawlers met als doel meer menselijke bezoekers te trekken. In de betekenis van noindex is het juist de bedoeling dat een pagina niet gescand wordt door de bots, spiders of crawlers. Het fungeert als een virtueel bord met ‘niet betreden’ erop.

De noindex tag kan opgenomen worden in het robots.txt bestand in de root van een website. Zo weet de bot precies welke pagina’s wel of juist niet geïndexeerd mogen worden

Waarom pagina’s onzichtbaar maken voor zoekmachines?

Het lijkt commercieel gezien niet slim om pagina’s uit te sluiten van opname in een zoekmachine, toch zijn er redenen om dit wel te doen. Bijvoorbeeld om duplicate content te voorkomen. Het is mogelijk dat op meerdere pagina’s dezelfde informatie staat. Dit kan functioneel praktisch zijn voor de bezoeker maar het zoekalgoritme kan hier anders mee omgaan. Om de ranking van één pagina te beschermen kan de andere pagina onzichtbaar gemaakt worden.

Noindex or nofollow

Als in plaats van de noindex tag de nofollow tag wordt gebruikt, dan zal de betreffende pagina wel worden geïndexeerd maar de koppelingen op deze pagina wordt niet gevolgd. In praktijk zullen dit links zijn naar externe websites of advertenties. Hier is namelijk geen controle over kwaliteit en inhoud van de achterliggende pagina. De nofollow tag werd om deze reden door Google geïntroduceerd naast noindex.

Enkele van onze klanten

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z