Gratis adviesgesprek
Voorkom fouten in je nieuwe website en ontdek welke omzet je nu laat liggen.

Reactie binnen 1 werkdag
Analyse van jouw huidige website
Gratis advies van een echte specialist

Een citaat is een fragment uit een tekst of een ander content type als onderdeel van een andere tekst of content. Het is de bedoeling dat bij het publiceren van citaten wordt aangegeven dat het geen originele content betreft, het vermelden van de oorspronkelijke auteur is gebruikelijk maar dit wordt niet altijd gedaan. Wat is een citaat en moet je als gebruiker altijd rechten betalen voor citaten?

Wat is een citaat?

“Ieder nadeel heb zijn voordeel” is een uitspraak van Johan Cruijff. Je kunt zien dat het een citaat is door de aanhalingstekens. Het “ teken duidt een citaat aan terwijl een ‘ teken vaker gebruikt wordt om een woord of zinsdeel te benadrukken, in plaats van een schuin gedrukt (italic) woord. Bij citeren kan de oorspronkelijke bedenker worden vermeld al kloppen deze vermeldingen lang niet altijd. Zo worden ‘wijze’ uitspraken veelal gekoppeld aan bekende personen om ze meer gewicht te geven. Zo zijn er personen als Albert Einstein die zich volgens memes over ieder onderwerp hebben uitgesproken.

Citeren en parafraseren

Parafraseren is het citeren van een origineel werk of originele uitspraak in een andere bewoording. De nieuwe tekst is anders geformuleerd maar is wel bedoeld als verwijzing naar de oorspronkelijke uitspraak. Het betreft daarmee geen nieuw werk en valt niet onder auteursrecht. Johan Cruijf kwam niet alleen met originele citaten maar maakte zelf ook gebruik van parafraseren. Zo is de uitspraak “je moet schieten, anders kun je niet scoren” duidelijk een parafrase van “nooit geschoten, altijd mis”.

Hoe werkt citaatrecht?

Een auteur mag niet werk van iemand anders overnemen en als eigen werk publiceren. Het is wel mogelijk om fragmenten te citeren onder het citaatrecht. Zo zijn er content creators op YouTube die commentaar leveren op videoclips van andere personen. Als het slechts een fragment betreft en de maker voldoende origineel werk toevoegt aan het citaat dan valt dit onder ‘fair use’ wat de Engelse term is voor citaatrecht. Wat toegestaan is kan in praktijk lastig te bepalen zijn.

Enkele van onze klanten

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z