Gratis adviesgesprek
Voorkom fouten in je nieuwe website en ontdek welke omzet je nu laat liggen.

Reactie binnen 1 werkdag
Analyse van jouw huidige website
Gratis advies van een echte specialist

Linkbuilding is een strategie om andere websites naar pagina’s op je eigen site te laten linken. Het zoekmachine algoritme van Google weegt het aantal (kwalitatieve) links zwaar in de uiteindelijke ranking van de zoekresultaten pagina’s (SERPs). Deze koppelingen worden backlinks genoemd. Wat is Linkbuilding en hoe ontwikkel je hier een goede strategie voor?

Wat is Linkbuilding?

Het internet is een netwerk van koppelingen over en weer. Je zou zonder ooit een URL in te typen een groot deel van alle internetpagina’s die online staan kunnen bezoeken door alleen maar backlinks te volgen. Linkbuilding als betekenis is het proces van deze koppelingen vergaren, wat op verschillende manieren mogelijk is. Een backlink is een externe koppeling, waarmee het anders wordt gewogen dan een interne link die verwijst naar een andere pagina op hetzelfde domein.

Strategie bepalen

Een goede Linkbuilding strategie inrichten is geen exacte wetenschap, deels omdat het zoekmachine algoritme steeds bijgesteld en verder verfijnd wordt. Er zijn wel richtlijnen waar je bij het bepalen van een succesvolle strategie rekening mee kunt houden. Daarbij is er in de laatste jaren een toenemende focus op kwalitatieve links gekomen. Daarmee wordt bedoeld dat de bron, de website die verwijst naar de bestemming, een website met autoriteit is met relevantie voor de uiteindelijke pagina. Om een voorbeeld te noemen; een link vanuit de officiële website van een automerk naar een dealer zal meer gewicht in de schaal leggen dan een link van een amateur autoblogger met nauwelijks bezoekers. Dit betekent overigens niet dat een autoritaire bron ook een professional of industrie insider moet zijn.

Wie linkt naar wie?

Bij een goede Linkbuilding strategie gaat het dus niet alleen om de kwaliteit van je eigen pagina, maar ook de pagina’s van waaruit gelinkt wordt. Een deel van deze koppelingen ontstaat organisch wanneer je kwalitatief goede en informatieve pagina’s publiceert, daarnaast zal het nodig zijn om websites in dezelfde sector te analyseren en aan backlinks vanuit die sites te werken.

Enkele van onze klanten

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z