Ankertekst is de tekst die gekoppeld wordt aan een ankerlink. Deze tekst is het zichtbare deel voor de bezoeker, pas na interactie met deze tekst zal de bezoeker precies weten waar deze koppeling naartoe verwijst. Het is mogelijk dat de tekst gelijk is aan een URL maar dit hoeft niet het geval te zijn. Wat is een ankertekst en hoe worden ze gedefinieerd?
Het internet is een verzameling van webpagina’s die onderling met elkaar gelinkt zijn. Dit kan met knoppen, banners of hyperlinks. Een vorm van koppelingen op een tekstfragment heet ankerlink. Deze URL’s worden gekoppeld aan een tekst die ankertekst genoemd wordt. Deze tekstfragmenten zijn vaak herkenbaar aan een blauwe kleur (niet eerder bezocht) of paarse kleur (wel eerder bezocht). Door deze ankerteksten op een duidelijke wijze te definiëren weet de bezoeker bij benadering waar de tekst over gaat.
Een goede ankertekst schrijven is van belang om zoveel mogelijk kliks te genereren. In principe weet de bezoeker niet welke pagina er schuil gaat achter de tekst. De URL is overigens in de meeste browsers wel te zien. Op PC’s en laptops door met de muis over de link te gaan zonder te klikken of op smartphones en tablets door langer te klikken op de koppeling. Toch biedt informatie over de weblink nog steeds relatief weinig informatie over de inhoud van de achterliggende pagina.
De ankertekst betekenis zal in relatie moeten staat met de achterliggende pagina. Het heeft weinig zin om als tekst “dit is een goede koelkast” te kiezen met als bestemming een pagina over online casino’s. Niet alleen wordt de bezoeker op deze wijze om de tuin geleid, de juiste doelgroep wordt ook niet bereikt. Ankerteksten moeten beschrijvend zijn maar niet alle informatie prijsgeven. Overmatig gebruik van ankerteksten moet worden vermeden, ook is het niet prettig als er zeer lange tekstfragmenten voorzien worden van een koppeling.