Gratis adviesgesprek
Voorkom fouten in je nieuwe website en ontdek welke omzet je nu laat liggen.

Reactie binnen 1 werkdag
Analyse van jouw huidige website
Gratis advies van een echte specialist

POP3 is de huidige versie van POP, wat staat voor Post Office Protocol. Het wordt gebruikt om een user client toegang te verlenen tot een mailbox via een IP netwerk. De data bevindt zich op een server die op afstand kan worden gedownload. Dit protocol dateert uit een tijd waarin de meeste gebruikers niet continu online waren, en leent zich voor een combinatie van online en offline activiteit. Wat is POP3 en waarom is IMAP de huidige standaard geworden?

Wat is POP3?

De eerste versie van POP dateert uit 1984, een jaar later zou POP2 verschijnen, POP3 zou volgen in 1988. Hoewel er een POP4 versie bestaat, wordt deze sinds 2003 niet meer onderhouden en werd dit protocol ook nauwelijks gebruikt. De oorspronkelijke versie 3 had nog geen ondersteuning voor een beveiligde verbinding met encryptie, de huidige standaard heeft wel meerdere vormen van authenticatie.

Hoe werkt het downloaden van e-mails?

In de jaren tachtig van de twintigste eeuw waren er voornamelijk dial-up verbindingen in omloop. Er werd een verbinding gemaakt met het internet voor een korte periode, de meeste handelingen werden offline verricht. POP3 paste uitstekend in dit tijdperk, omdat berichten bij het maken van verbinding naar de user client werden gedownload. Standaard worden mails gewist op de server, hoewel het wel mogelijk is om de berichten te bewaren.

Verschil met IMAP

Het Internet Message Access Protocol, beter bekend als IMAP, werd specifiek ontwikkeld met het doel alle berichten op de server te laten staan. Dit maakt het gebruik van een centrale mailbox met meerdere applicaties en apparaten een stuk eenvoudiger. Nu zijn internetverbindingen vaak continu beschikbaar en is het niet nodig om berichten eerst te downloaden alvorens deze te lezen of bewerken. Daarmee is IMAP in de meeste gevallen een betere optie dat het verouderde POP3 protocol.

Enkele van onze klanten

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z