Gratis adviesgesprek
Voorkom fouten in je nieuwe website en ontdek welke omzet je nu laat liggen.

Reactie binnen 1 werkdag
Analyse van jouw huidige website
Gratis advies van een echte specialist

Internet of Things, of in het Nederlands “Internet van Dingen”, staat voor apparaten en diensten op enigerlei wijze verbonden zijn met het internet. In de moderne zin worden hiermee toestellen en toepassingen bedoeld die met elkaar kunnen communiceren. Zo kan een product of dienst met één specifieke functie middels een koppeling met een ander product of dienst nieuwe mogelijkheden tot stand brengen. Wat is Internet of Things en wat zijn voorbeelden van toepassingen in de praktijk?

Wat is Internet of Things?

Apparaten, netwerken en data, dit zijn de drie hoofdingrediënten van het Internet of Things. Online zijn apparaten en diensten die voorheen altijd autonoom functioneerde nu met elkaar in verbinding te brengen. Het gaat daarbij niet zozeer om het toestel maar wat je hiermee wilt bereiken. Denk aan een weegschaal die het gewicht deelt met een app op de smartphone, die vervolgens gezonde recepten genereert met een boodschappenlijst die direct aan de supermarkt app wordt toegevoegd. Bij bezorging biedt de bezorger een QR code vanaf het mobiele pinapparaat aan, die na scannen direct verwijst naar de online bankomgeving.

Deze keten van handelingen wordt mogelijk dankzij het Internet van Dingen. Daarbij zijn ‘dingen’ niet exclusief apparaten, dit kunnen ook software applicaties zijn.

Voorbeelden van IoT toepassingen

Er zijn volop Internet of Things toepassingen, dit aantal breidt zich steeds verder uit en tevens naar nieuwe doelgroepen. Binnen een smart home kun je denken aan producten en diensten zoals:

  • Een thermostaat die op basis van GPS weet wanneer de bewoners niet thuis zijn, vervolgens gaat de temperatuur in huis omlaag.
  • Bij de voordeur is een bewegingssensor geïnstalleerd die de verlichting in huis inschakelt. Praktisch voor de bewoners en tevens een inbraakwerende toepassing.
  • Met een programmeerbare knop op batterijen worden elektrische gordijnen gesloten terwijl Spotify over de slimme luidsprekers begint te spelen, en de televisie ingeschakeld wordt.

Zo zijn er duizenden ‘dingen’ die samen een ontelbaar aantal Internet of Things toepassingen mogelijk maken.

Enkele van onze klanten

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z

x