Gratis adviesgesprek
Voorkom fouten in je nieuwe website en ontdek welke omzet je nu laat liggen.

Reactie binnen 1 werkdag
Analyse van jouw huidige website
Gratis advies van een echte specialist

Definitie mailclient

Een mailclient is een programma om emails te lezen, op te stellen, verzenden en beheren. Dit kan zowel een applicatie zijn die geïnstalleerd moet worden op een systeem of een webapplicatie die direct via de browser gebruikt kan worden. Wat is een mailclient en waarom is IMAP de standaard geworden boven POP?

Het begrip mailclient betekent in feite niets anders dan een e-mail programma. Populaire opties zijn Gmail en Outlook. Beide applicaties zijn beschikbaar als software om te installeren of als web applicatie. E-mails worden bewaard op een centrale cloud server, dit kan een eigen systeem zijn maar doorgaans zal deze ruimte via een externe hosting provider worden beheerd. Wanneer de applicatie wordt geopend is het mogelijk om inkomende mails te lezen, beantwoorden of nieuwe mails op te stellen en verzenden naar één of meerdere ontvangers. Het beheer van contacten zal ook gekoppeld zijn aan het mailprogramma.

Bij verzenden is er de optie om het mailadres van de begunstigde zichtbaar te maken of te maskeren. Dit laatste is geschikt om dezelfde e-mail naar meerdere ontvangers te sturen.

IMAP of POP?

IMAP staat voor Internet Message Access Protocol, POP staat voor Post Office Protocol. Jarenlang was POP de standaard maar door IMAP is het oudere protocol in onbruik geraakt. Berichten via een POP server moesten gedownload worden van een server, als dit voltooid was dat werd het origineel gewist. Toen mobiele apparaten met internet verschenen zoals smartphones werden mailboxen vaak gedeeld gebruikt op meerdere apparaten. IMAP werkt op basis van een centrale server, berichten worden op de server beheert en niet op een lokaal systeem. Zo is het mogelijk om op één systeem een mail concept te schrijven en op een ander systeem de mail daadwerkelijk te verzenden.

Een mogelijk nadeel van IMAP is de online opslag. Als er geen internetverbinding aanwezig is kan de mailbox ook niet geopend worden. Ook is het potentieel gevoeliger voor hacking.

Enkele van onze klanten

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z

x