Gratis adviesgesprek
Voorkom fouten in je nieuwe website en ontdek welke omzet je nu laat liggen.

Reactie binnen 1 werkdag
Analyse van jouw huidige website
Gratis advies van een echte specialist

Metadata betekent letterlijk data met informatie over andere data. In website navigatie staat het voor informatie die toegevoegd kan worden aan de HTML code van een webpagina met als doel webcrawlers informatie te geven over deze pagina. Wat is metadata en hoe wordt deze data gebruikt in verschillende situaties?

Definitie metadata

Data over data, dat is metadata. Denk aan een beschrijving van een boek. De inhoud van het boek is data, de beschrijving van dit boek is metadata. Als deze beschrijvingen worden opgenomen in een database dan is dit dus metadata over metadata. Er zijn verschillende categorieën te onderscheiden zoals:

  • Beschrijvend
  • Structureel
  • Administratief
  • Verwijzend
  • Statistisch
  • Juridisch

In de jaren tachtig waren er in bibliotheken bakken met kaartjes die informatie gaven over boeken in de bibliotheek. Wat betreft computers werd de term voor het eerst gebruikt in 1967. Bij informatie opzoeken op het internet is een specifieke definitie van toepassing op metadata. Wat is dat en welk belang heeft dit voor SEO?

Metadata en SEO

In het verleden werd er veel misbruik gemaakt van metadata om de ranking in zoekmachines te optimaliseren. Populaire zoektermen werden opgenomen in de HTML met weinig of geen verband met de feitelijke content op de achterliggende pagina’s. Daarom heeft Google besloten om niet langer de metadata van webpagina’s uit te lezen bij het bepalen van de zoekresultaten. In theorie heeft het geen zin meer om metadata toe te voegen aan een pagina. Toch zijn er SEO experts die nog steeds adviseren om extra informatie toe te voegen.

Multimedia metadata

In multimedia bestanden zoals videoclips op YouTube is metadata van groter belang dan op webpagina’s met tekst om te scannen. Bij de upload van een video kunnen er diverse tags worden toegevoegd zoals het onderwerp, informatie over de locatie of personen in de video. Dit is eveneens mogelijk bij webpagina’s maar daar kan het zoekalgoritme vaak de informatie uit de tekstuele content halen.

Enkele van onze klanten

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z