Gratis adviesgesprek
Voorkom fouten in je nieuwe website en ontdek welke omzet je nu laat liggen.

Reactie binnen 1 werkdag
Analyse van jouw huidige website
Gratis advies van een echte specialist

Een paginaweergave is het moment dat een HTML webpagina wordt opgevraagd door een internetgebruiker. Binnen online statistieken en analyse zijn er veel meetpunten waaronder clicks, impressions of pageviews die op subtiele wijze van elkaar verschillen. Wat is paginaweergave en waarom is dit van belang voor SEO?

Query betekent letterlijk ‘vraag’. Het betreft een Engelse term die vaak wordt gebruikt binnen informatica om een actie ten uitvoer te brengen die informatie teruggeeft. Het is tevens een term voor een zoekopdracht in een search engine. Wat is een query en welke informatie komt er terug?

Definitie query

Hoewel de letterlijke vertaling ‘vraag’ is, gaat het niet altijd om een vraag stellen. Wat betekent query dan in termen van een informatica? Het is in feite een opdracht die uitgevoerd wordt waarbij er mogelijk gegevens terugkomen. Als het een grote database betreft met bijvoorbeeld namen, adressen en telefoonnummers dan kan er met een query een filtering gemaakt worden uit deze data. Zo kan er gezocht worden op mensen met de achternaam Jansen die woonachtig zijn in Den Haag. Alle entries binnen de database die overeenkomen met deze vraagstelling worden als resultaat weergegeven. Daarmee is het strikt genomen geen vraag maar meer een collectie van filter opties. Bij een database zijn er vier vragen van toepassing die CRUD operaties worden genoemd:

  • Create: Nieuwe records toevoegen
  • Read: Lezen van data
  • Update: Aanpassen van data
  • Delete: Verwijderen van data

Bij database management spelen ook zaken mee als privacy bescherming. Zo is binnen de wet AVG vastgelegd welke informatie mag worden gevraagd, opgeslagen, voor hoe lang en wie er verantwoordelijk gesteld kan worden.

Queries in zoekmachines

Een zoekmachine werkt ook met een database. Hier is enorm veel informatie opgeslagen over webpagina’s op het internet. In de begindagen van zoekmachines moest een query zeer nauwkeurig aansluiten op de informatie in de database. Ask Jeeves was de eerste ‘natuurlijke’ zoekmachine waar gebruikers in volzinnen vragen aan konden stellen. Tegenwoordig kan het zoekalgoritme naast een ‘exact match’ ook zoeken op basis van synoniemen en contextuele informatie. Dit is mogelijk dankzij methoden als semantisch zoeken en kunstmatige intelligentie. De wijze waarop een query wordt geïnterpreteerd kan verschillen op basis van de toepassing.

Enkele van onze klanten

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z

x