Gratis adviesgesprek
Voorkom fouten in je nieuwe website en ontdek welke omzet je nu laat liggen.

Reactie binnen 1 werkdag
Analyse van jouw huidige website
Gratis advies van een echte specialist

Definitie script

Script kan staan voor een tekst die dient als basis voor een film of toneelstuk. Het kan ook gebruikt worden als term voor een set aan instructies voor een computersysteem. Letterlijk staat het voor geschreven karakters waarbij er diverse variaties bestaan zoals subscript en superscript. Wat is een script en welke scripting talen zijn gangbaar?

Een scriptschrijver is een auteur die geen boeken schrijft maar verhalen die gebruikt worden als basis voor een ander artistiek werk zoals een film of een toneelstuk. Hoewel er overeenkomsten bestaan zoals bijvoorbeeld een samenhangend verhaal wordt er aan een script ook andere informatie toegevoegd zoals instructies voor de acteur of beschrijvingen van de scène. Scripts hebben doorgaans een uniforme wijze van indelen en vormgeving, denk aan het lettertype of standaard aanwijzingen zoals INT voor binnen en EXT voor buiten. Het is gebruikelijk om revisies van scripts op papier van een andere kleur af te drukken zodat iedereen hetzelfde script gebruikt.

Scripting talen

In computer technologie wordt ook gebruik gemaakt van scripts, in dit geval betreft het documenten met instructies die computers kunnen gebruiken om taken ten uitvoer te brengen. Het betreft geordende bestanden die volgens een specifieke volgorde opgesteld zijn. Script talen kunnen variëren van eenvoudig als ondersteunde code tot aan zeer complexe programma’s. Bekende voorbeelden van scripting talen zijn Perl, Python, Lua en JavaScript.

Hoe maak je een script?

Een bekende term in scripting is “Hello World”, een eerste boodschap om code te testen. Er zal een scripting taal gekozen moeten worden, online is JavaScript een standaard taal. In principe is er niet meer nodig dan een eenvoudige tekstverwerker maar in praktijk zal meestal gebruik worden gemaakt van software die speciaal voor dit doel ontwikkeld is. De grens tussen programmeertaal en scripting taal kan soms lastig te bepalen zijn, in de basis vormt een script een ondersteunend element dat werkt binnen een bestaande programmeertaal.

Enkele van onze klanten

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z

x