Gratis adviesgesprek
Voorkom fouten in je nieuwe website en ontdek welke omzet je nu laat liggen.

Reactie binnen 1 werkdag
Analyse van jouw huidige website
Gratis advies van een echte specialist

Een server is een computer of een computerprogramma dat functionaliteit biedt aan andere computers of programma’s. De gekoppelde systemen worden ‘client’ genoemd. Er zijn meerdere toepassingen mogelijk zoals het aanbieden van websites voor internetgebruikers. Wat is een server en wat zijn kenmerken die van belang zijn?

Wat is een server?

De term server in relatie tot computersystemen werd voor het eerst gebruikt in 1969. Het maakte onderdeel uit van ARPANET, de voorloper van het internet zoals dit nu in gebruik is. Er is sprake van een host-client relatie waarbij data vanuit de host beschikbaar wordt gesteld aan clients die informatie opvragen. Er zijn meerdere protocollen om een host-client communicatie tot stand te brengen. Voorbeelden van servers zijn:

  • Applicatie
  • Catalogus
  • Communicatie
  • Computing
  • Database
  • Game
  • Proxy

Een server is een computerprogramma of proces dat actief is op een computersysteem. Binnen een netwerk wordt dit een ‘host’ genoemd. Netwerken kunnen lokaal worden opgezet of via internet worden aangeboden. Heel eenvoudig gesteld is er een host computersysteem waar zich data op bevindt die gebruikers kunnen opvragen. In de praktijk worden servers vaak door gespecialiseerde hosting bedrijven onderhouden. Er kan ook sprake zijn van een virtuele server.

Waar moet een goede server aan voldoen?

De voornaamste kenmerken van een goede server zijn uptime en snelheid. Uptime staat voor de bereikbaarheid van de server, dit moet een percentage zijn dat zo dicht mogelijk bij 100 procent ligt. Snelheid is niet alleen van belang voor de gebruiker maar ook voor SEO aangezien de laadtijd van webpagina’s een factor is bij het bepalen van de ranking in zoekmachines.

Daarnaast is het ook van belang dat de beveiliging in orde is. Hosting providers zullen updates en onderhoud aan hun servers voor klanten uitvoeren. Als een bedrijf gebruikt maakt van de servercapaciteit bij een hosting provider kan er worden gekozen voor een gedeelde server of een dedicated server.

Enkele van onze klanten

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z